Skip to content

Piercing verzorging

Een nieuw geplaatste piercing zal de komende paar dagen gevoelig zijn of een beetje pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn.

Tijdens de geneestijd mag het geplaatste titanium sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie. De geneestijd verschilt per piercing en per persoon. Je algemene gezondheid en conditie speelt hierbij een rol.

Kraakbeen piercings genezen langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van zeker 3 tot 9 maanden, wanneer je een piercing bij ons laat zetten zul je specifieker advies krijgen over de geneesperiode. Als nazorgmethode raden wij je het gebruik een milde antibacteriële zeep aan.

Voor een zo goed mogelijke genezing is het raadzaam je aan de volgende regels te houden:

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.
 • Maak de piercing 2 maal daags schoon met de geadviseerde zeep. Dit doe je middels je handen te wassen met de zeep. Breng verolgens het product aan op een wattenstaafje. Haal dit wattenstaafje langs de gaatjes van de piercing. Draai het sieraad niet rond maar beweeg met de lengte van het staafje of de vorm van het ringetje mee. Spoel zorgvuldig af, zorg dat er geen zeepresten achter blijven. Droog de wond vervolgens met een tissue of keukenpapier.
 • Probeer niet op je piercing te liggen tijdens je slaap. Ook niet als je piercing genezen aanvoelt. Je vers gezette piercing is kwetsbaar en kan het gewicht van je bijvoorbeeld je hoofd de hele nacht niet aan. Naast vochtbultjes kan de druk ook scheefgroei van de piercing veroorzaken, en dit is erg moeilijk terug te draaien. Ben je een wilde slaper en lukt het niet om niet op je piercing te liggen? Overweeg om een reiskussen, of een ander kussen met een gat erin aan te schaffen. Als je je oor in het gat van het kussen kan leggen staat er geen druk op.
 • Let op met haarproducten, dit mag natuurlijk niet in de wond terechtkomen.
 • Plak de piercing niet af met pleisters. Een pleister zet druk op het wondje en sluit de huid af. Hierdoor heb je een grotere kans op een ontsteking.
 • Vermijdt minimaal de eerste 6 weken contact met zwemwater en maak geen gebruik van zonnebank of stoombaden/sauna. Dit om infectie te voorkomen.
 • Druppel geen wonddesinfectie op de wond. Dit is te heftig voor het helende weefsel en houdt de wond onnodig lang open.
 • Als je het kraakbeen piercet, zwelt dit altijd een beetje op. Indien je sieraad te strak is komen te zitten, kom dan even bij ons langs. Een sieraad moet altijd ruimte geven aan het kraakbeen om te zwellen, maar moet ook niet zo lang zijn dat je er makkelijk aan blijft haken. Laat je piercing altijd wisselen door de piercer, doe dit niet zelf.

Een ringetje kan veel druk geven bij het slapen, en beweegt veel meer dan een staafje. In sommige gevallen helpt het dus om je sieraad om te wisselen naar een staafje. Als je al staafje te kort blijkt te zijn; zetten wij er een langere voor je in.

 • Je kunt bij kraakbeen piercings last krijgen van vochtbultjes. Dit zijn rode blaasjes bij het gaatje van je piercing. Vochtbultjes wordt vaak verward met een kraakbeenontsteking. Een ontsteking moet echter anders behandeld worden dan een vochtbultje. Heb je last van overmatige zwelling, overgevoeligheid, extreme roodheid en pus uit de wond? Neem dan gelijk contact op met de piercer, of de huisarts. In de meeste gevallen moet het sieraad gewisseld worden voor een langer sieraad, en is er een antibioticazalf (bijv. affusinezuurcrème) nodig. Haal het sieraad er niet uit, om inkapseling van een ontsteking te voorkomen.
 • Indien je last hebt van vochtbultjes bij je piercing, is het raadzaam hier maatregelen tegen te nemen zodat de bultjes zo snel mogelijk weer verdwijnen.
 • Je bent altijd vrij om langs te komen om je piercing na te laten kijken.
 • In een geval van een ontsteking of keloïd zullen we je doorverwijzen naar je huisarts.

 

Mocht je nog verdere vragen hebben over nazorg neem dan gerust contact met ons op.