Skip to content

Tattoo verzorging

Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten, nu wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk mooi blijft. Er wordt vaak gezegd dat de nazorg minstens net zo belangrijk is als het voorwerk en de manier waarop je tattoo gezet is. Het enige punt is dat je zelf verantwoordelijk bent voor deze nazorg. Je moet dus goed weten wat je doet, en waarom je het doet.

Er is heel veel informatie beschikbaar, en de meest gestelde vragen over tattoo nazorg kunnen vaak niet met één antwoord worden afgedaan. Iedereen heeft een verschillend huidtype, en elk lichaam reageert anders op een tattoo. Het kan dus goed dat een bepaalde manier van nazorg voor één persoon goed werkt, en voor een ander persoon juist averechts werkt. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet: ga niet zomaar experimenteren.

Mocht je nog verdere vragen hebben over nazorg neem dan gerust contact met ons op.

Als je tattoo net gezet is, moet je er snel aan wennen altijd je handen met desinfecterende zeep te wassen voor je aan je tattoo zit. Een nieuw gezette tattoo is in principe een open wond, behandel hem dus ook zo.

Het wassen van de tattoo zelf gaat met een milde zeep zonder parfum. Gebruik geen desinfecterende middelen op je tattoo. Was je tattoo niet te vaak, maar wel in ieder geval één keer per dag. De eerste paar dagen mag je hem twee keer per dag wassen, maar daarna zou één keer per dag moeten voldoen. Na het wassen dep je de tattoo droog met een niet-pluizende doek. Dek je tattoo niet af met verband, pleisters of (huishoud)folie.

Als je je tattoo net gewassen hebt, is het normaal dat hij na het droogdeppen erg droog en stug aanvoelt. Je wilt dit tegengaan, omdat droge huid kan gaan barsten of schilferen, waardoor de tattoo beschadigd kan raken. Dit kan met een crème, zalf of balsem. Deze mag geen parfum bevatten. Ook kan je bodylotions het beste vermijden. Iedere huid is anders; als je een gevoelig huidtype hebt, gebruik dan vooral milde, niet te zware creme of balsem. Wij adviseren de aftercare producten van Johnnie’s Tattoo Care, echter zijn er ook andere producten op de markt verkrijgbaar.

Als je je tattoo insmeert, doe dit dan met beleid: smeer niet te hard en ga niet te ruw om met je huid. Ook is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid crème, zalf of balsem die je gebruikt. Smeer niet te dik, maar smeer zuinig: je huid moet het product op kunnen nemen. Wanneer je huid weer droog aan begint te voelen, kan je gerust nog een keer smeren. Was in alle gevallen vóór elke keer smeren je handen met desinfecterende zeep.

Tijdens het helingsproces kan het voorkomen dat je tattoo gaat jeuken. Een beetje jeuk is in principe normaal: jeuk geeft aan dat je huid aan het genezen is. Het insmeren van je huid gaat de meeste uitdroging, en dus ook jeuk, tegen. Mocht het toch gebeuren dat je huid uitdroogt, en dat er korstjes op de tattoo komen, ga dan absoluut niet eraan zitten en/of krabben. Dit kan de tattoo ernstig beschadigen. Neem bij korstvorming en zeer ernstige jeuk als gevolg van ontsteking of infectie contact met ons op of raadpleeg je arts.

Het laatste wat je wilt, is dat je een infectie oploopt. Zoals gezegd is het belangrijk om zo min mogelijk aan je tattoo te zitten, en altijd je handen te wassen voor je de getatoeëerde huid aanraakt. Toch zijn er genoeg andere invloeden die er alsnog voor kunnen zorgen dat je tattoo geïnfecteerd raakt.

Het is belangrijk dat je tijdens het helingsproces geen strakke kleding over je tattoo draagt. Het is sowieso belangrijk dat je kleding goed schoon is. Katoen is in de meeste gevallen de beste keuze. Wat voor kleding geldt, geldt ook voor je beddengoed. Het is verstandig om de eerste paar weken je (katoenen) beddengoed regelmatig te verschonen.

Wees voorzichtig bij het contact met (huis)dieren. Is je getatoeëerde huid toch in contact gekomen met een (huis)dier? Was dan voorzichtig af met lauw water en milde, parfumloze zeep.

Douchen mag gewoon, maar niet te lang. We raden je aan de eerste paar weken het bad te vermijden. Zwemmen of sauna bezoek kan dus ook niet.

Houdt je tattoo in de weken na het zetten zo veel mogelijk uit de zon. Ga ook niet onder de zonnebank. Als je wél de zon in gaat, moet je je tattoo insmeren met een zonnebrandcrème of sunblock met een hoge factor (30 of hoger). Tattoos verliezen scherpheid en kleur als ze veel worden bloot gesteld aan direct zonlicht.